.

CULTURELE GROEPSREIS

TOGO & BENIN

Land van koningen, chefs en voodoo

Op ontdekkingstocht naar roemrijke levendige culturen, Afrikaanse landschappen en de alomtegenwoordige voodoo-cultus.

  • Voor ervaren wereldreizigers en liefhebbers van toerisme buiten de begane paden
  • Een evenwichtige rondrit gebaseerd op de principes van het duurzaam toerisme
  • Bezoek aan kleine landelijke dorpjes en het degusteren van lokale specialiteiten

13 dagen - Afreis : 31 januari 2020

In kleine groep, min. 12 - max. 15 personen

Gelegen in de Golf van Guinea zijn beide landen de opvolgers van een historisch Dahomey-koninkrijk. Dankzij een gecentraliseerde administratie en vooral de opbrengsten uit de slavenhandel hebben hun koningen vanaf de 17de eeuw een sterke natie gevormd die tot het einde van de 19de eeuw de druk van de Europese landen (eerst Portugal en Holland, daarna Frankrijk, Engeland en Duitsland) kon weerstaan. Uit deze periode stammen de Koninklijke paleizen van Dahomey en de slavenforten aan de kust.
Het dagelijkse leven is er nog steeds doordrongen van de voodoo-religie, ondanks de bekeringsdrang van de missionarissen. De fetisjmarkten en de voodooschrijnen getuigen van het grote succes van die cultus.
Tijdens deze reis rijden we door een gevarieerd Afrikaans landschap en maken we kennis met een grote diversiteit van volkeren.
Na de onafhankelijkheid hebben deze landen een gevarieerd parcours afgelegd en zijn er tegenwoordig van overtuigd dat stabiliteit, veiligheid en democratie de pijlers zijn voor een voorspoedige toekomst.

.

De reis in detail

versie 13/05/19 16:06


1ste dag, 31 januari : BRUSSEL - LOME

Afspraak in de voormiddag op de luchthaven van Zaventem. Vertrek per lijnvlucht naar Lomé, de hoofdstad van Togo. Aankomst ’s avonds en transfer naar het hotel Novelas Star 3* (Lomé) voor avondmaal en overnachting.

2de dag, 1 februari : LOME

Ontbijt. Daarna houden we halt aan het Musée International du Golf de Guinée. Het werd in 2006 opgericht met als basis de privécollectie van René David, een Zwitserse handelaar in Afrikaanse kunst. Later werd de collectie aangevuld met uit gans Afrika aangekochte of verworven stukken en werd de collectie door een Chinese zakenman overgekocht. Bezoek indien mogelijk. In het andere geval, bezoek aan het Nationaal Museum van Togo, gevestigd in het Congrespaleis. Middagmaal.
In de namiddag, bezoek aan de markt van Assiganmé en daarna naar de fetisjmarkt van Lomé. Die is te vinden in Akodessewa en is in de ganse regio vermaard voor het grote aanbod aan voorwerpen, poeders en andere materialen die de voodoo-beoefenaars nodig hebben.
Avondmaal en overnachting in het hotel Novelas Star 3*.

3de dag, 2 februari : LOME - KLOTO - KPALIME

Na het ontbijt rijden we het binnenland in om in het bergmassief van Kloto een grote wandeling te maken rond de Agou-berg. Met zijn 938 m is het de hoogste berg van het land. Een plaatselijke gids vertelt ons tijdens het bezoek aan het Ewé-volk over hun gewoontes en gebruiken en geeft meer informatie over de fauna en flora uit de omgeving. De sociale organisatie van de Ewé is gebaseerd op “chefferies”. Elke nieuwe chef (koning) -de afstamming is gebaseerd op mannelijke opvolging- wordt aangeduid door een aantal notabelen uit de koninklijke familie. Tegenwoordig hebben deze koningen een hoofdzakelijk godsdienstige functie.
Daarna verder naar Kpalimé waar avondmaal en overnachting in het hotel Ivans Plaza 3* (Kpalimé).

4de dag, 3 februari : KPALIME, Kouma Konda

Ontbijt. ’s Morgens trekken we terug het bergmassief in. De wagen brengt ons tot aan de heuveltop en we dalen te voet af. Koffie- en cacaoplantages wisselen af met dikbeboste bergflanken. Na het middagmaal bezoeken we het ambachtencentrum van Kloto. We zien er de ambachtslui uit de streek die alleen, of in groepjes, hun producten maken: houten beeldjes, macramé, batik, aardewerk en niet te vergeten de befaamde “kenté”, de traditionele doeken versierd met symbolische motieven. Een mooie gelegenheid om wat aankopen te doen.
Terug naar Kpalimé waar avondmaal en overnachting in het hotel Ivans Plaza 3* (Kpalimé).

5de dag, 4 februari : KPALIME - ANEHO - GRAND POPO (BENIN)

Ontbijt in het hotel. We vervolgen onze reisweg en rijden naar Aného, een knooppunt waar de Guin- en Minavolkeren elkaar ontmoeten. Het is ook een stadje met een driehonderdjarige geschiedenis dat tot twee maal toe de hoofdstad van het gebied was. Gebouwd aan de oever van een kronkelige lagune is de stad omringd door vissersdorpjes en kokospalmplantages. Oorspronkelijk was deze plek een knooppunt van de slavenhandel, later werd het de eerste hoofdstad van de Duitse koloniale administratie en ze straalt tot op vandaag nog een zekere koloniale charme uit. Middagmaal.
We rijden tot Agbodrafo, een stadje gesticht door de Portugezen (vroeger Porto Seguro geheten). Het is een rustig stadje gelegen aan de oever van het Togo-meer. Het maakt deel uit van de “slavenroute” en we bezoeken er een paar overblijfselen uit deze wrede periode. Het slavenhuis “Woold Home” met de put der geketenden werd genoemd naar één van zijn bewoners, de Brit Woold, een gerenommeerde slavenhandelaar. De bouw werd iets na 1835 begonnen door de lokale chef (koning) Assiakoley van de Adjigo-clan om de gevangen slaven vast te houden voor hun overtocht naar de Amerika’s. De slaven werden ondergebracht in de sombere kelders, terwijl de handelaars op het comfortabele gelijkvloers woonden.
Daarna trekken we naar Togoville, het dorp dat zijn naam aan het land heeft gegeven. We zien al vlug de in 1910 gebouwde Duitse kerk, met mooie fresco’s met enkele lokale heiligen en een beeld van Onze-Lieve-Vrouw, patrones van het meer en het land. In het dorpje zien we tevens het huis van de nazaat van koning Mlapa III, die in 1884 het verdrag met de Duitser Nachtigal tekende, met als resultaat dat het gebied een Duits protectoraat werd. Tot op vandaag spreekt de koning er nog iedere zaterdag (traditioneel) recht.
In de late namiddag gaan we naar het Heilige Woud aan de rand van het meer op bezoek bij enkele voodoo-priesters.
Iets verder steken we de grens over naar Benin. Avondmaal en overnachting in het hotel Awale 3* te Grand Popo.

6de dag, 5 februari : GRAND POPO, Bouche du Roy

Na het ontbijt is de ganse dag gewijd aan de ontdekking van de “Bouche du Roy” en omgeving. Met een kleine boot varen we door de mangroves die gevormd worden door de monding van de Mono-rivier en de lagunes langs de kust. In deze delta ligt ook het Biosfeer Reservaat MAB UNESCO waar we kennis maken met de lokale bevolking. We zien er de vissersdorpen waar er op traditionele wijze aan zoutwinning wordt gedaan. Het pick-nick middagmaal wordt genomen op het strand van één van de eilandjes voor de kust waar er ook gelegenheid is om een duik in de oceaan te wagen. In de namiddag ontdekken we met onze gids het dorpje Avlo Plage waar we kennismaken met de dorpelingen en hun families, hun dagelijkse werkzaamheden en natuurlijk de alomtegenwoordige voodoo-cultus. In de late namiddag terug naar het hotel Awale voor avondmaal en overnachting.

7de dag, 6 februari : GRAND POPO - POSSOTOME

Ontbijt. Daarna rijden we naar Possotomé, woonplaats van de Houéda, Adja en Kotafin-volkeren.
Vandaag staat een boottocht op het Ahémé-meer op het programma. Onze lokale gids vertelt ons over het leven op het meer en de vistechnieken en weidt daarbij verder uit over de rol van de voodoo-watergoden en de geest van de Avlékété-fetisj. Middagmaal.
In de namiddag maken we een gemakkelijke wandeling in het zuiden van Possotomé en langs de dorpjes Okomé en Sehomi. Dankzij onze gids komen we meer te weten over de voodoo-cultus, de rol van de Tolegba, de rituelen en ceremonies alsook over het nabijgelegen Heilige Woud. We kunnen ook even halt houden bij de plaatselijke vakmensen of even over de plaatselijke markt lopen.
Avondmaal en overnachting in het hotel Chez Théo 2* (Possotomé).
8ste dag, 7 februari : POSSOTOME - DOUTOU - SE - POSSOTOME
Ontbijt. Vertrek richting Doutou waar we met de hogepriester van één der lokale voodoo-bewegingen van gedachten over de religie kunnen wisselen. Daarna wonen we een voodoo-dansspektakel (Zangbéto). Na het middagmaal naar Se, belangrijk centrum van lokale pottenbakkerij. Schotels, kookpotten, kruiken, vazen, ... alles wordt er nog op traditionele en artisanale wijze geproduceerd. Terug naar Possotomé waar avondmaal en overnachting in het hotel Chez Théo 2*

9de dag, 8 februari : POSSOTOME - OUIDAH - PORTO-NOVO

Ontbijt. Daarna op weg naar Ouidah, het vroegere Juda. De stad was één van de belangrijkste centra in de slavenhandel met de Amerika’s. Van de elf miljoen Afrikanen die naar de Nieuwe Wereld verscheept werden, zijn er twee miljoen via de Golf van Guinea gepasseerd en daarvan 60 % via de twee grootste havens: Ouidah en Lagos. We bezoeken er het Portugese fort en lopen langs dezelfde weg als de slaven van weleer naar de “Deur zonder terugkeer”, geklasseerd als werelderfgoed. Middagmaal ter plaatse.
’s Namiddags, verder naar Porto-Novo en bezoek aan de botanische tuin, eens het magische woud Mito Migan, die, naast aromatische, medicinale en eetbare planten ook verschillende soorten dieren herbergt en tevens een aantal Fâ-kunstwerken (Fâ is de goddelijke wetenschap die toelaat de toekomst te voorspellen).
Verder bezoek aan het Etnografisch Museum dat in zijn collectie stukken bevat vanuit het ganse land : wapens, gereedschap, muziekinstrumenten, maskers, ...
In de vooravond wonen we een voorstelling van de Guèlèdè maskerdansen bij.
Avondmaal en overnachting in het Centre Songhaï 2* (Porto-Novo).

10de dag, 9 februari : PORTO-NOVO

Ontbijt. Porto-Novo is de politieke hoofdstad van het land en werd in de 16de eeuw door de Portugezen gesticht. Sinds het begin van de Franse kolonisatie begin 19de eeuw is de stad de hoofdstad van het land en daarvan getuigen verschillende mooie koloniale gebouwen. ’s Morgens bezoek aan de stad waar we kennis maken met de geschiedenis van Xogbonou (vroegere naam van Porto Novo) en haar koningen. Wandeling in de Plantentuin (JNP) met zijn eeuwenoude bomen, kruiden, geneeskrachtige planten en zijn witbuikslingerapen. Niet te missen is het Musée Honmè, het vroegere paleis van de koningen van Xogbonou.
Middagmaal. ’s Namiddags bezoeken we het Voodoo-museum (Musée Isèbayé) dat een mooie collectie herbergt gaande van voodoo-cultvoorwerpen, altaren, stoffen en kunstvoorwerpen uit de slaventijd en de kolonisatie.
Bezoek aan het Centre Songhaï. Gestart door een broeder Dominicaan in de jaren ’80 is het een project dat, via een duurzame landbouw en ontwikkeling, de lokale bevolking succesvol helpt. Tot op de dag van vandaag is het een visionair project. De productie wordt verkocht en gecommercialiseerd of gebruikt in het hotel/restaurant van het centrum.
Avondmaal en overnachting in het Centre Songhaï 2* (Porto-Novo).

11de dag, 10 februari : PORTO-NOVO - ABOMEY

Ontbijt. Daarna rijden we tot aan de koninklijke stad Abomey. Het Afrikaanse koninkrijk van Abomey (vroeger Danxomè geheten) werd in 1625 gesticht door de eerste koning van het Fon-volk. Door de eeuwen heen heeft het zich ontwikkeld tot een plaatselijke militaire en zakelijke grootmacht. Tussen 1625 en 1900 regeerden er 12 koningen vanuit deze koninklijke residentiestad. Hun eerste bron van inkomsten was de verkoop van krijgsgevangenen aan de Europese slavenhandelaars. Met uitzondering van koning Akaba, die zijn paleis elders bouwde, liet elke vorst een eigen paleis bouwen op het koninklijk domein dat omringd was door een lemen muur. De paleizen van Abomey zijn een belangrijke getuigenis van de welvaart van dit verdwenen koninkrijk. De laatste koning van het onafhankelijke Abomey, Behanzin, heeft in 1892 een gedeelte van het koninklijk domein aan de vlammen prijs gegeven om het niet in de handen te laten vallen van de Franse troepen. De Juwelenzaal is één van de bewaarde paleizen. De bas-reliëfs zijn mooie voorbeelden van de kunstzin van het Fon-volk. Het koninklijk domein, dat we bezoeken, maakt deel uit van Unesco’s Wereldpatrimonium van de Mensheid.
Avondmaal en overnachting in het hotel Sun City 3* (Abomey).

12de dag, 11 februari : ABOMEY - GANVIE - COTONOU

Ontbijt. We verlaten de stad en rijden naar Ganvié, de stad op het meer en het Afrikaanse Venetië genoemd. Gelegen in het meer Nokoué ten noorden van Cotonou, is het een groot paaldorp of eerder -stad van een 30.000 inwoners, hoofdzakelijk vissers. Duizenden houten woningen, gebouwd op palen maken van deze stad, de grootste van haar soort in West-Afrika. We zien er de viskweekmethodes waaronder o.a. de “akadja”-techniek : een afgesloten stuk meer waar vissen worden gekweekt. Ondertussen maken we ook al kennis met een aantal watergoden uit de voodoo-cultuur.
Verder naar Cotonou voor het middagmaal.
’s Namiddags, in het hotel, beschikken we over een aantal dagkamers om ons te verfrissen.
’s Avonds, transfer van het hotel naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Brussel met een lijnvlucht.

13de dag, 12 februari : BRUSSEL

Aankomst te Brussel in de voormiddag. Einde van een mooie reis.


Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 2895 EUR
Singletoeslag : 330 EUR


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Brussels Airlines lijnvluchten: Brussel - Lomé / Cotonou - Brussel in economy (ca 9 uur)
- de huidige luchthaventaksen: 405 EUR
- 11 nachten verblijf in de vermelde 2/3* hotels, lodges (lokale normen) of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc
- vol pension vanaf het avondmaal de eerste dag tot en met het middagmaal de twaalfde dag
- alle transfers en transport ter plaatse in minibus met chauffeur
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een Franssprekende lokale gids gedurende het ganse traject
- een ICTAM-begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling.
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooien: 95 EUR
- de kosten voor de twee visa en de behandeling: 195 EUR (voor het ogenblik)

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulering en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 330 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen en landdiensten in het land van bestemming, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, gekend in mei 2019 voor februari 2020 en op basis van een groepsreis met een minimum van 12 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van het minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30 % van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor de afreis opgestuurd.
- De reiziger kan ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.

- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een internationale reispas, minimum nog 6 maanden geldig na terugkeer en een visum voor Benin en Togo. Duur visumbehandeling gemiddeld 4 weken.

GEZONDHEID
- Verplichte inentingen: vaccinatie tegen gele koorts
- Aan te raden: een middel tegen malaria
Raadpleeg ook:
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110) of www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.11) of www.diplomatie.belgium.be


Onderweg logeren we in hotels met een correcte prijs-kwaliteitverhouding. We reizen in een streek met een relatief jonge toeristische industrie en het onderhoud van sommige hotels is niet altijd optimaal.
Benin en Togo zijn speciale bestemmingen, voor ervaren of goed voorbereide reizigers. Het is mogelijk dat het programma door elkaar wordt geschud naargelang de plaatselijke omstandigheden, maar u zal normaal gezien alles zien wat in het programma vermeld staat. Wegens niet te voorziene omstandigheden kan het gebeuren dat ter plaatse een ander gelijkaardig hotel wordt gebruikt dan het oorspronkelijk voorziene. Het programma wordt over het algemeen goed gevolgd. We doorkruisen echter ook soms wat minder ontwikkelde streken. In geval van overmacht kan het dat het programma moet worden aangepast. We rekenen daarvoor op uw begrip.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198